top of page
תמונת הסופר/תעוז בן צבי

למה פעילות גופנית היא קריטית בהתמודדות שלך עם סרטן השחלה

חודש מאי מוקדש לקידום המודעות לסרטן השחלה.


מהניסיון שלי כמטפל ומאמן, מתמודדות עם סרטן השחלה חוות אתגרים יחודיים ביחס לסוגי סרטן אחרים.


המחלה תופסת אותך באמצע החיים ללא התרעה מוקדמת, האבחון קורה בצורה מהירה ומגיע משום מקום ובנוסף לכל זה, בגלל שהאבחון בדר"כ מתבצע בשלב מתקדם של המחלה יש לבצע בצורה דחופה הרבה טיפולים בפרק זמן קצר.


כל זה באופן טבעי מעלה את מפלס הלחץ והחרדה בצורה משמעותית. לכן הרגשתי בצורך לכתוב את הפוסט הזה בתקווה שהמידע בו יקל על ההתמודדות שלך.


a worried woman holding her stomach
אבדן תאבון, מיימת ועצירות הם תסמינים אפשרים

סרטן השחלה הוא הנפוץ ביותר בקרב נשים מתחת לגיל 30 אך הגיל הממוצע של האבחון הוא בין 55-64 למעשה רוב החולות מאובחנות רק לאחר גיל 50!


סרטן השחלה נמנה עם סוגי הסרטנים הגינקולוגים וישנם הרבה סוגים של סרטני שחלה.

אחלק אותם לשלושה עיקריים: 


סרטן שחלה אפיתליאלי  – הכי נפוץ, צומח ברקמה המכסה את דופן חללי השחלה. תחתיו נכללים כמה תתי סוגים אך הם מטופלים באופן דומה.


סרטן קרום הצפק – גידול המתרחש בקרום שעוטף איברים פנימיים בבטן ומשם מגיע לשחלה, מעבר לשוני במקום ההתחלה מתנהג דומה ומטופל באופן דומה לסרטן אפיתליאלי.


סרטן טטרומות של השחלה – מתפתח בתאי השחלה המייצרים ביציות, מופיע לרוב בנשים צעירות ובעל אופי התנהגות שונה. הוא יכול להיות ממאיר או שפיר וישנה אפשרות לריפוי מלא ושמירת פוריות.


גורמי הסיכון למחלה :

כמו בסוגי סרטן נוספים, השמנה ועישון מהווים גורם סיכון ומגבירים את הסיכוי לחלות בסרטן השחלה. בנוסף נשים שמעולם לא ילדו נמצאות בסיכון מוגבר לסרטן זה.


מצבים רפואיים נוספים כמו סרטן השד, אנדומיטריוזיס וסוכרת יכולים גם הם להגביר את הסיכון לחלות בסרטן השחלה.


פרט שחשוב לציין והרבה מטופלות לא יודעות הוא שכמות מחזורי ביוץ נמצאו כגורם המפחית את הסיכון לסרטן שחלה. במחקר לא נעשתה הפרדה בין מחזורי ביוץ נמוכים עקב לידות או אם עקב שימוש בגלולות למניעת הריון.  


תסמינים אפשריים : 

ישנם כמה תסמינים שבעת הופעתם יש צורך לגשת לבירור לרפואי : אובדן תאבון, מיימת (התנפחות של הבטן בנוזלים) ועצירות ביציאות ובמתן שתן. לא תמיד אלו מופיעים אך אם ישנם מומלץ ללכת לבירור רפואי.


הטיפולים : 

סרטן השחלה לצערנו מאובחן בשלבים מתקדמים אצל רוב החולות, מכיוון שהאבחון הוא בשלבים לא התחלתיים של הסרטן יש צורך לשלב כמה סוגי טיפולים.


בדרך כלל, בשלב הראשון ינסו להוציא בניתוח את הרקמה שיש בה הגידול (שחלה, חצוצרות, קרום הבטן ורחם). לאחר מכן, יחלו בטיפול סיסטמי כמו כימותרפיה כדי להקטין ולהכחיד את הסרטן ברקמות אותם לא היה ניתן להוציא בניתוח.


טיפולי כימותרפיה וניתוחים הם טיפולים יעילים אך יש להם תופעות לוואי נפוצות כמו עייפות והשפעה על היכולת הקוגנטיבית


אם קראת עד כאן את אולי שואלת את עצמך


אז איך פעילות גופנית קשורה ? 


a design for world ovarian cancer day
סרטן השחלה מאובחן בשלבים מתקדמים אצל רוב החולות

פעילות גופנית היא אמצעי חשוב ומשמעותי במניעה וטיפול במתמודדת עם סרטן השחלה. הפעילות הגופנית משתלבת בשלושה מרכיבים


ראשית, פעילות גופנית עוזרת במניעה! בכמה מחקרי תצפית נמצא שנשים שאינן פעילות גופנית בעלות סיכון מוגבר לחלות בסרטן השחלה בכ -30% !


שנית, בשלבי הטיפול, נמצא שביצוע פעילות גופנית תוך כדי המחלה עוזרת בשיפור איכות החיים של המתמודדות. פעילות גופנית יעילה במיוחד בהתמודדות עם סימפטומים כמו עייפות וקשיי שינה. לכן אני ממליץ לכל מטופלת המתמודדת עם קושי בשינה או עייפות לבצע פעילות גופנית מותאמת.


בנוסף, יש יש צורך קריטי לחיזוק הגוף והשבת מסת השריר התקינה עקב טיפולי הכימותרפיה והטיפול הניתוחי. בעקבות טיפולים אלו הגוף מאבד מסת שריר באופן משמעותי ולכן קריטי לבצע פעילות גופנית לפני, במהלך ואחרי קבלת טיפולים אלו. לקריאה נוספת על איבוד מסת שריר במהלך מחלת הסרטן


הדבר השלישי והכי חשוב, המניעה החוזרת. בסרטן שחלה יש סיכוי לא מבוטל לחזרה של הסרטן. מחקרים הראו על היכולת של פעילות גופנית להקטין את הסיכון לחזרתה של המחלה. על כן מומלץ לבצע פעילות גופנית באופן תדיר על מנת להפחית את סיכויי החזרה של הסרטן.


התובנה הצנועה שלי היא שמאוד חשוב לשים דגש על הפן המנטלי, כלומר להשקיע במה שעושה לך טוב.


זה אומר להקיף את עצמך בסביבה של אנשים טובים, תחביב שתמיד רצית לעשות (דווקא עכשיו יש זמן), לנהל את האנרגיה שלך ולהקדיש מקום שמאפשר לתת לראש ולגוף לנוח משגרת הטיפולים.


יש לי מתאמנות שהפעילות הגופנית סיפקה גם הטבה והקלה מנטלית אבל מאידך יש גם כאלו שראיתי ששגרת אימונים צפופה החמירה את הלחץ המנטלי ואז "יצא שכרו בהפסדו."


כך או כך בשלבי הטיפול הראשונים מאוד חשוב החוסן ואורך הרוח להמשך הדרך ולכן אני ממליץ לא להתעלם מההרגשות ולשים דגש על הנושא כבר מההתחלה.


פעילות גופנית מותאמת היא מרכיב חשוב בהתמודדות עם סרטן השחלה. אם נשארת עם שאלות נוספות לאחר הקריאה אני מזמין אותך לכתוב לנו בתגובות או בפניה אישית בקישור

 

רק בריאות,

עז בן צבי

צוות אימון רפואי 


מקורות:

  1. הפחתת הסיכוי לסרטן שחלה בביצוע פעילות גופנית https://oa.mg/work/10.1158/1055-9965.c.6515380.v1

  2. שיפור בסימפטומים של המחלה בעקבות פעילות גופנית

https://www.mdpi.com/1660-4601/19/23/16196


4 צפיות0 תגובות

Comments


Post: Blog2 Post

קבלו את המאמרים שלנו ישירות לאי מייל

bottom of page