מי מכם שמתמודד עם מחלת הסרטן או החלים ממנה יתכן וחווה ירידה הלא רצונית במשקל במהלך המחלה והטיפולים, מאין ירידה כללית במשקל והרכב הגוף.
ובכן, יש לכך סיבה:
ירידה במשקל ביחד עם תחושת חולשה בביצוע פעולות פיזיות קשורה בחלקה לתופעה של איבוד מסת שריר (קחכציה \ כחישות \ Cachexia), תופעה זו מאוד נפוצה בקרב חולים ומחלימים מסרטן ושכיחותה נעה בין חצי למרבית החולים (40%-80%) ,תלוי בסוג הסרטן.
ישנם גורמים רבים לאיבוד מסת שריר בסרטן אך התוצאה הסופית היא ששריר השלד (וגם הלב) שהם אלו שמניעים את גוף, מתפרקים ואינם יכולים להיבנות שוב באופן ספונטני גם אם ישנה תזונה הולמת.
מסת שריר נמוכה קשורה לתפקוד יומיומי ירוד, איכות חיים ירודה ותמותה מוקדמת. החיבור הישיר והפשוט הוא שאם יש פחות רקמת שריר יש פחות אפשרות לייצר כוח ומכאן מגיעה החולשה שפוגעת בתפקוד ובאיכות החיים.
בנוסף, השריר משמש כמאגר של חומרי בניין לעיתות מצוקה של הגוף, מאין רזרבה לשעת חירום. בעת מצוקה הגוף משתמש בחלבוני השריר כי לספק לגוף חומרי בניין במצב של מחסור עקב נזק שנוצר לרקמות או דרישה מוגברת לבניית רקמות. במידה ויש מספיק רקמת שריר בעת משבר הגוף יכול להמשיך בתהליכי בנייה, במידה ואין מספיק מסת שריר לא יהיה אפשר להתמודד עם המחסור שנוצר ותיווצר פגיעה ברקמות הגוף ותפקודו.
מה הטיפול ?
בשנים האחרונות מושקעים הרבה מאמצים בפיתוח אמצעי אבחון מוקדם וטיפול, נכון להיום אין טיפול מוחלט שיכול לרפא לגמרי. מכיוון שאיבוד מסת השריר במחלת הסרטן נובעת מכמה גורמים מומלץ לנסות לטפל בכמה כיוונים, ההמלצה הראשית היא להגיע לייעוץ של תזונאי\ת מוסמך\ת, נמצא שיש יעילות לכך בעליה במשקל. התזונאי\ת יכול לרשום תפריט עם העדפה קלורית של מזונת מזינים, הדרכה למטופל ולבני משפחתו לגבי תזונה, וניהול יומן תזונה.
נמצא שחצי מהמטופלים בסרטן מתחילים דיאטות שונות ומשונות ללא כל התייעצות באיש מקצוע, משתמשים בתוספי מזון שעלולים ליצור אינטראקציות שליליות עם תרופות הניתנות נגד הסרטן. טיפ קטן, לתזונה יש חשיבות גדולה במקרה של סרטן , בבקשה היוועצו עם איש מקצוע מוסמך (עם רישיון של משרד הבריאות), החלטה על טיפול עצמאי יכול להזיק הרבה יותר מלהועיל.
הזכרתי מקודם שיש כמה גורמים לתופעה של איבוד מסת השריר הסרטן (קחכציה \ Cachexia) לכן צריך לתת את הדעת על כל גורם שיכול להוריד את כמות המזון הנצרכת או שיכול להגביר את כמות המזון הנצרכת. דוגמא לכך היא לבקש טיפול לבחילות והקאות (שמורידות את כמות המזון הנצרך), להקטין השפעה של תרופות היכולות לדכא תיאבון (סוגים שונים של משככי כאבים חזקים), צריכת מזונות בעלי ערך תזונתי גבוהה במקום פחמימות פשוטות בלבד. כל אלו יכולים לעזור להתמודד עם התופעה.
מקווים שהצלחנו להסביר נושא מורכב במספר פסקאות,
רק בריאות צוות אימון רפואי
Comments